Historik

För att göra en kort historia lång, började det hela med ett ihärdigt musiserande på skolbänken i Grankulla Samskola, som också kallades "Granis Mamis"(travesti på Grani Samis). De flesta som ihärdigt musiserade under Barbro Bergquists taktfasta ledning halkade så småningom in på hederliga yrken (typ företagsledare och andra Nokiafräsare), men det gjorde inte vi. Efter många desperata musikaliska utsvävningar med s.k. Rockbänd och skumma dödsdömda experiment inom den lättare musikens genre, hittade vi till sist oss själva i sånggruppen APA tillsammans med Anna och Alvar Gullichsen. Detta skedde efter tio års famlande i mörker våren 1986. Som Martin Ljung så pricksäkert uttryckte det "Det var musik vi hade lidit av".

APA föddes alltså 1986 nånstans på Bergmansgatan i Helsingfors, närmare bestämt i Annas kök. Hennes musikaliska alster förenades med Alvars och Pasis sammansatta, lånade och hänsynslöst stulna melodistumpar, och framfördes något trevande inför FfIB (Föreningen för Inbördes Beundran o.rf). Den rappa radioprataren Åke "El Grande"Grandell ansåg att tiden var mogen för att överföra sångerna på skiva. OCH SÅ GJORDE VI DET! Sånger såsom "Subadub och Pär", "Unicef", "Rymdfärd" och "Nisses sång" drabbade den intet ont anande finlandssvenska barnpubliken hösten -86. Tillfälliga spelningar i, som det verkade, ständig snöyra, fick oss att fortsätta vår musikaliska odyssé.

Tre år senare kom Kristina Berg från Rundradion med ett förbarmande förslag: "Gör ett radioprogram som ni själva skulle kunna tänka er att lyssna på". OCH SÅ GJORDE VI DET! Så föddes Radio Fnatt som första gången gick ut i etern i september 1989. I samma veva gav vi ut vår andra skiva med det något kryptiska namnet "Ta din APA och...GO!" Alla skivans sånger, med "Tambursdraken" i spetsen, fick sin premier inom programmets ramar. Inte ens det lyckades avskräcka publiken! Till en början deltog alla i gruppen i programverksamheten. Anna skrev sagor om "Snipp och Snapp", Alvar stod för de absurdistiska inslagen a`la "Rivet i veckan" och "Bröderna Broms ålar med falmskärrm". Peik och Pasi gjorde en sketch om två kockar - "Sås och Kopp" - som yrade friskt i köket bland syltburkar och kokade soppa på spik, två veritabla såskoppar, därav namnet Sås och Kopp.

Produktionstakten var frenetisk, varje vecka nya fnattigheter och nya sånger, som blev nya skivor. APAs tredje skiva "Rasta din hund" föddes sakta men säkert och såg dagsljuset hösten 1992 trots att dagarna blev kortare. Sången "Rasta din hund" toppade den finlandssvenska radiolistan tills man ändrade på reglerna så, att efter fem veckor på topp föll man automatiskt bort. "Hobbelbobbel", "Vinterflugan Pekka" och "Sjömansbyxa och äppelskrutt" trallades av våra trogna "fäns" och vi fick åka land och rike runt. I samma veva förärades vi med "Prix Nordica", ett radiopris ej att förakta.

Barnafödslar och "Bonk Business" ledde till manfall. Så småningom var vi tvungna att utöka persongalleriet eftersom Anna och Alvar valde andra banor. Sås och Kopp tog mer eller mindre över Radio Fnatt, samtidigt som Farbror Fnasse, Fnattman, Hacki Häl, Herr Barium och Måns Mojäng gjorde entré i programmet. Sås och Kopps första kassett "Har du nånsin sett ett lejon som tiger?" spreds bland konsumenterna hösten 1993. Plötsigt ville folk ha Sås och Kopp på de mest varierande tillställningar, allt från dagisar till firmafester. "Chili con Carne" och "Jorden runt" trallades och nynnades i var och varannan buske runt om i Svenskfinland. Men den stora skrällen lät ännu vänta på sej. Den kom i.o.m. sången "Traktor Alban" som första gången spelades i Radio Fnatt hösten 1994. Sen dess har inget varit sej likt. CD:n Garanterat Sås och Kopp  utgavs i maj 1995 och gick åt som smör på heta stenar och för säkerhets skull gjorde vi ännu Julkalendern för FST samma år med tillhörande CD "Totalt Sås och Kopp". Som om dethär inte skulle räcka, utgavs ännu följande vår en samlingsCD med APAs bästa "Alla känner APA". (Alltså tre skivor inom loppet av ett år!).

Vi har också fått motta flera pris, bl.a. Svenska Kulturfondens Barnkulturpris 1994, Hugo Bergroth-sälskapets Språksporre 1996, Svenska Folkskolans Vänners hederspris Hagforsmedaljen 1997 och von Frenckellska priset 2001. Alltid retar det nån.

År 1996 var tiden mogen för en notbok kallad "Orden runt" som innehåller noter och texter till de tre första Sås och Kopp skivorna och året därpå var det premiär på musikalen "Robin Hood" på Svenska Teatern i Helsingfors. Anna Simberg dramatiserade och Sven Sid regisserade medan vi skrev musik och sångtexter och agerade med för fulla muggar. Vår version av Robin Hood har spelats bl.a av Norske Riksteatret och på Lurens Sommarteater i Pernå.

 Riksteatern i Sverige hade den goda smaken att anlita oss för en turné i de finska skolorna i Sverige. Drygt 40 spelningar från Göteborg till Kiruna under hösten 1998 vilade vi oss med, eftersom vi just hade gett ut en CD "Kottar i Karburatorn", skrivit musik för Glims Sommarteater i flera repriser och turnerat friskt på fria Richter-skalan. Kaj Illman beställde en sång med anknytning till försäkringsbolaget Svensk-Finlands (numera Veritas) trafiksäkerhetskampanj. Resultatet blev sången om Rödman och Grönman som numera finns i skolornas sångbok "Da capo" (tack till Marina Lindholm).

Det nya millenniet till ära hoptotades en CD som fick namnet "Lavabränd" kanske för att lyfta fram ett gammalt hederligt finlandssvenskt dialektalt adjektiv. En ny musikal "Pinocchio" rafsades ihop och spelades på Svenska Teatern vintern o våren 2002, musikalen spelades också in o gavs ut på cd med den något töntiga titeln "Pinocchio enligt Sås o Kopp" (hurså töntig titel? har int alla våra skivor töntiga titlar???) Maggi Wiltgrube från Folkhälsan hade dessutom den goda smaken att våren 2002 beställa en sång om simning, resultatet blev ett techno-hulabaloo-vispande som döptes till "Sim-Simsalabim", Niklassarna Nylund och Rosström (från Pappas Eget Band) övervakade inspelningsprosessen å de strängaste.

Sommaren 2002 fick FSR (alltså radion) nog av oss och satte punkt för Radio Fnatt. Vi har ju alltid haft publik i alla åldrar och just därför ansåg nån på Radio Extrem (vi vet nog vem det var) att programmet drog med sej fel publik till kanalen. Borde inte en radiokanal vara tacksam för varje lyssnare den har? Den frågan blev aldrig besvarad. Lyssnarna skrev hatbrev och insändare i tidningarna, en adress innehållande 1000 namn överräcktes till svenska avdelningens chef, vem det nu var (who cares), men inte ens det hjälpte. Radio Fnatts saga var all efter 13 år och ca. 700 program.

År 2003 var det dags för kampanjen "Vi mobbar inte"  och i samband med den gjorde vi en mini CD innehållande 7 sånger som alla   på ett eller annat sätt tangerade begräppet vänskap. Skivan hette "Vänskapsskivan" och delades ut till tvåorna i lågstadiet, mobbningen minskade radikalt.....hoppas vi :)

Samma år firade vi också 10 års jubileum med pompa och ståt (eller åtminstone stompa och påt) på Finlandiahuset 22 mars. Konserten idéades fram av oss två tillsammans med  vår gamle vapenbroder Niklas "Burken" Rosström och fick det något kryptiska namnet "Soppsodi in Kopp" (travesti på Rhapsody in Rock).<br>
Finlandiahuset var väl fyllt och FST filmade kalaset och sände det , överraskande nog, i TV. Sås hade 39 grader feber och svävade på små ljusröda moln genom hela konserten....Kopp svättades annars bara....eller kanske just därför och försökte rädda det som räddas kan.

Akademiska damkören lyran var med och jammade och en barnkör som leddes av Marina Lindholm (förståss...vem annan skulle stå ut med oss?) Mika Westerlund skrev några snofsiga körarrangemang och spelade piano.
Vi  var  över 70 personer på scenen... Bandet öste på och de övriga lallade....även publiken...
Med oss hade vi också skådespelaren Sixten Lundberg, som gjorde rollen som "Finladiahusets vaktmästre som alltid hade drömt om att få uppträda". De riktiga vaktmästarna log försående åt hans såsande...
I samband med jubeliet gav vi också ut en samlings CD innehållande 21 (o)förglömliga alster ur vår fatabur.
Skivan fick heta "De tjäraste sångerna"    ...fyndigt?...nå ja!

En samling sketcher och sånger ur radioprogrammet Radio Fnatt gavs ut i CD format hösten 2004.
Skivan hette "Eine kleine Fnattmusik"...fritt efter Mozart (..väldigt fritt...)

Ett projekt som också bör nämnas var TV-programmet "Klavertramp". Det var en musikfrågesport för barn i musikskolorna i svenskfinland. Konseptet jobbade vi fram tillsammans med Susanne Norrbäck-Råman, Annika Lönnqvist och Mika Westerlund.
Programmet gjordes åren 2000-2004.

Hösten 2004 och våren 2005 spelade vi med i Unga Teaterns pjäs "Bamse och sjörövarna". Christian Lindroos dramatiserade och regisserade, Sås skrev musiken och fumlade friskt på piano, gitarr och olika flöjter. Vargen spelades av Kopp. En del av sångerna i pjäsen hamnade med på skivan "Äventyr" som kom ut hösten 2005.

Vi kunde förstås rabbla upp flera höjdpunkter vi fått uppleva som t.ex Popkalasen, Grönlandsresan och teaterträffen i Västerås, men vår anspråkslöshet hindrar oss från att nämna just dessa.
En ny skiva är under arbete...den kommer kanske ut hösten 2007...får se.

Dethär är i stort sett vad vi har lyckats åstadkomma hittills och roligt har det varit och det bästa med det hela är att......

......skramlet går oavbrutet vidare! The show must go wrong!

Jårs forevö Sås och Kopp

Sidorna skapade med NiccaNet Webbpubliceringssystem